Geotermalna energija

natisni
Geoterm sonda - Geotermalna energija za ogrevanje in hlajenje Geotermalna energija je energija toplote zemljine notranjosti. Notranjost - jedro zemlje vsebuje ogromne količine toplotne energije, ki se nenehno sprošča in potuje proti površju zemlje. Čeprav se s temperaturo okolice temperatura zemljine površine ustrezno spreminja pa to ne velja za njeno notranjost in globlje sloje, kjer je temperatura zemlje konstantna.

Geoterm sonda izkorišča temperaturo notranjosti zemlje in jo s pomočjo toplotne črpalke pretvori v koristno energijo za ogrevanje ali hlajenje prostorov. Toplotna črpalka potrebuje za delovanje le minimalno količino električne energije, zato so stroški ogrevanja v primerjavi z ostalimi načini precej nižji. Energija pridobljena na tak način je tudi okolju prijazna saj nima nobenih stranskih produktov
Kako deluje Geoterm sonda?
Za delovanje sistema se v zemljo izvrtajo vrtine, ki so ponavadi globoke okoli 100m. V takšne vrtine se vstavi sistem cevi, ki je obdan s posebno snovjo, ki povečuje toplotno prevodnost in tako omogoča boljšo izrabo zemljine energije, poleg tega pa služi tudi za učvrstitev celotnega sistema cevi. Sistem cevi se nato napolni z vodo in priključi na toplotno črpalko.

Toplotna črpalka nato greje vodo, ki kroži v sistemu cevi z izkoriščanjem geotermalne energije. Ob nizkih stroških (potrebna je le električna energija za pogon toplotne črpalke) je prednost takšnega sistema tudi to, da lahko toplotna črpalka vodo tudi hladi in tako sistem uporabimo za hlajenje prostorov.

Sistem ogrevanja z uporabo geotermalne energije daje najboljše rezultate v kombinaciji z nizkotemperaturnimi sistemi ogrevanja in hlajenja, kot sta talno ogrevanje in stropno ogrevanje in hlajenje.
Prednosti ogrevanja in hlajenja z geotermalno energijo - Geoterm sonda

 •   Nizki stroški za porabljeno energijo v primerjavi
    z drugimi sistemi ogrevanja
 •   Minimalni stroški za redno vzdrževanje sistema
 •   Sistem lahko uporabimo tudi za hlajenje prostorov
 •   Za postavitev sistema ne potrebujemo velike kurilnice
    ali rezervoarjev za gorivo
 •   Sistem je do okolja prijazen, ekološko čist in
    ne proizvaja stranskih produktov kot so dimni plini.
 •   Ker je sistem ekološka investicije lahko pridobite ugoden kredit.

Geotermalna energija je okolju prijazna. Izgradnja sistema za ogrevanje z geotermalno energijo je energetsko varčna naložba, zato je možno pridobiti ugodne kredite pri nekaterih bankah in Ekološkem razvojnem skladu Slovenije. Več si lahko preberete na spletni strani www.ekosklad.si

nazaj